Bli kund

Många av oss delar favoritställe med fästingen, se till att planera din TBE-vaccination i god tid så du är skyddad till sommaren!

Många av oss trivs gott ute i naturen och kanske planeras en hemester även i år. Dessvärre trivs fästingarna också bland grönskan och vaknar till liv nu under våren när minusgrader går till plusgrader.

Så vaccinerar du dig både mot TBE och Covid-19

Vi vill såklart att du ska vara skyddad mot både TBE och Covid-19, vilket innebär lite extra planering då det rekommenderas att undvika annan vaccinering 7 dagar före och efter du vaccinerat dig för covid-19. Därför är det bra att vara ute i god tid, så du är skyddad mot både TBE när sommaren kommer och mot rådande pandemi.

Västra Götaland – ett rött fästingområde

TBE kan ge influensaliknande symtom men kan också sprida sig till det centrala nervsystemet och ge varaktiga besvär. Vi som bor och vistas i Västra Götaland ska vara extra försiktiga, då regionen bedöms som ett rött område med mycket fästingar. Av den orsaken är det viktigt att fullfölja sin vaccination som innefattar en grundvaccination bestående av tre doser. För att behålla skyddet behövs påfyllning med en ytterligare dos tre år efter samt därefter var 5:e år.

Läs mer   Boka TBE-vaccination online


Hur ofta ska man vaccinera sig mot TBE?

Dos 2: 1–3 månader efter dos 1
Dos 3: 5–12 månader efter dos 2
Extra dos: Gäller personer över 65 och tas 2 månader efter dos 2
Påfyllnad: 3 år efter dos 3 och därefter vart 5:e år

Vaccinet kan ges från 1 års ålder.