Bli kund

Fler och fler är intresserade av att vaccinera mot vattkoppor!

Vattkoppor orsakas av ett virus som smittar från person till person främst via luften runt den som är sjuk. Vattkoppor är en mycket smittsam barnsjukdom med blåsor, klåda och feber. Den är ofta besvärlig oavsett om man är liten eller stor när man drabbas. Det är också vanligt att vattkoppor ger fula ärr. Ändå ses den som en barnsjukdom som ska genomgås. 

I flertalet länder vill man i möjligaste mån undvika att barn eller vuxna får vattkoppor och ger vaccin till alla barn genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Det sker bland annat i USA, Tyskland, Lettland och Schweiz.

Vaccin mot vattkoppor

Det finns ett välbeprövat vaccin mot vattkoppor som kan tas från 9 månaders ålder. Vaccinet ger ett mycket bra skydd mot vattkoppor. Skulle man få sjukdomen trots vaccinering får man den oftast i lindrigare form. För bästa effekt ska man fullfölja vaccinationsserien med två doser som ska tas med minst 6 veckors mellanrum. Även om man redan har blivit utsatt för viruset kan man ta vaccinet upp till 72 timmar efteråt och därmed slippa bli sjuk eller få ett lindrigare förlopp. Läs mer om vaccin mot vattkoppor här

Välkommen till Hälsobolagets vaccinationsmottagning!

Vi tar emot vuxna och barn från 9 månaders ålder. Ring direkt för att boka tid – 0771-35 43 30 eller boka online genom knappen nedan.

Boka vaccination

 


Vill du veta med om vattkoppor?

Fråga oss. Eller läs mer om vaccinet mot vattkoppor i FASS.
Varilrix (öppnas i nytt fönster)
Varivax (öppnas i nytt fönster)